Uncategorized

Styringssettet OKR

Foto: Pexels

Hei igjen! Tirsdag 06.04.2021 hadde vi første forelesning i del 3 i emnet Digital Markedsføring og da var det nytt bytte i foreleser. Denne gang er det Karl Phillip Lund som skal geleide oss gjennom modulen som skal handle om e-varehandel. Vi skal også levere to blogginnlegg i uka slik som vi har gjort i de to andre delene i dette emnet.

Gjennom denne delen av kurset skal vi få en gjennomgang av hvordan prosessen fra en ide blir utviklet, hvordan planleggingen fungerer og vi skal i gruppe på mellom 2-5 utvikle og lansere en egen nettbutikk. Alle gruppene skal jobbe sammen og levere en eksamen som har frist 12.mai. Det blir spennende å følge Karl Phillip Lund´s forelesningen i tiden fremover, jeg gleder meg til å lære mye nytt og jeg er både motivert og forberedt på veien videre.

Dette blogginnlegget skal dreie seg om hva OKR er, positive versus negative sider ved OKR, hva kan gå feil med OKR. Til slutt skal jeg sette opp en plan på hvordan man kommer i gang med OKR.

Foto: Pexels

Aller først…. Hva er OKR?

Da Peter Drucker oppfant “Management by Objectives” i 1954 kom også ideen om OKR. Andrew Grove var medstifter av Intel i 1968 og mens han jobbet som administrerende direktør i firmaet så videreutviklet han Management by Objectives til slik vi kjenner OKR i dag. Et par år senere, i 1974 ankom John Doerr Intel sine lokaler og i løpet av sin tid i firmaet lærte han OKR. Kleiner Perkins Caufield & Byers er en av de første som investerte i Google, John Doerr startet å jobbe for dem og klarte å bli rådgiver for Google de første dagene i den nye jobben. Googles grunnleggere fikk introdusert OKR av Doerr, og de startet deretter å implementere OKR i Google som benytter seg også av det den dag i dag (perdoo.com).

OKR er forkortelsen for objective, key results, og det er et styringssett som ofte blir brukt til å sette høye mål, sikre kontinuerlig fremdrift og til enhver tid holde fokus på de aller viktigste aktivitetene. Vi kan bruke OKR til å forbedre internkommunikasjonen i et selskap hvis man gjør alles mål tilgjengelig for alle i selskapet. Det er viktig å huske på at OKR ikke erstatter god bedriftskultur og ledelse, men OKR kan bidra til å løfte bedriften til neste nivå hvis fundamentet er på plass (inevo.no).

Vi kan si at OKR handler enkelt og greitt om å svare på to grunnleggende spørsmål i alle ledd i en organisasjon hvert kvartal, og de er visst under:

Objective – Hva ønsker du å oppnå?

Key results – Hvordan har du tenkt å komme deg dit?

Man får frem tydelige prioriteringer og riktig fokus i bedriften hvis man klarer å svare på de to spørsmålene hvert kvartal. En sosial og transparent kontrakt mellom de ansatte blir dannet om alle ansatte svarer på alle spørsmål og i tillegg synliggjør målene sine for alle i bedriften (inevo.no).

Foto: Pixabay

Fordeler og ulemper ved OKR

OKR bidrar til tydelighet, fokus, økt engasjement og høyere gjennomføringskraft og ved hjelp av OKR er det enkelt å styre et selskap. Fordelene med OKR er

 • at de aller viktigste målene i en bedrift kommer til overflaten
 • at alle ansatte i en bedrift får vite hva som er viktigst å prioritere
 • at man får vite hvordan hver enkelt ligger an i forhold til de målene som er satt
 • at alle i en bedrift får vite hva som foregår til enhver tid

En liten ulempe ved bruk av OKR kan være at man aldri helt oppnår målene man har satt, og at ansatte i en bedrift blir så vant til dette.

Hvordan kommer man i gang med OKR?

Under kommer det punktvis hvordan man kommer i gang med OKR:

 1. Sende ut noen nyttige lenker til et par nøkkelpersoner
 2. Samle sammen en gruppe på mellom 2-3 personer og snakke om OKR for å videre trigge nysgjerrigheten til hver enkelt og skape internt engasjement
 3. Introforedrag om OKR
 4. Avtale en 2-timers workshop
 5. Avtale hvordan gruppen skal skrive ned OKR
 6. Avtale hvordan gruppen skal avgi en ukentlig rapport
 7. Avtale et diskusjonsmøte halvveis i kvartalet
 8. Presentere for hverandre i slutten av kvartalet

-Ruben

Kilder

Inevo.no. Lesedato: 06.04.21 (https://inevo.no/blogg/okr-et-system-for-gjennomforing/)

Perdoo.com. Lesedato: 07.04.21 (https://www.perdoo.com/okr-guide/)

Pixabay.com. Lesedato: 06.04.21 (Mudassar Iqbal fra Pixabay)

Pexels.com. Lesedato: 07.04.21 (Bilde av Singkham fra Pexels)

Pexels.com. Lesedato: 07.04.21 (Bilde av Andre Furtado fra Pexels)

Én kommentar

 • Nina Magnussen

  Du skriver et fint innlegg, Ruben. Bra jobba! Men husk også lenke til bildekilde i teksten, og ikke bare i slutten. Kanskje bildene kunne vært litt større, rent visuelt. Da det ser litt oppstykket ut per nå?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *