Uncategorized

Hvordan jeg opplever å være student i koronatiden?

https://www.google.com/search?q=covid+19&sxsrf=ALeKk00s0K2YZENAFYxLpPPViEnsYj5a2Q:1609972598253&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjWjsSmr4juAhXpsosKHaVnCN4Q_AUoAXoECCoQAw&biw=1440&bih=765#imgrc=01RkL5p67oDCgM&imgdii=05eKYHzqAMAk3M

Året 2020 var et veldig spesielt år og i starten visste vi lite om hva vi stod overfor. Det skulle vise seg at det vi las om i nyhetene angående et virus som spredde seg rundt om i verden kom til å bli en pandemi. Jeg skal ta føre meg hvordan det var og er å ha all undervisning digitalt, alle eksamener digitalt, ikke møte venner og all den frykten man får når man står oppi en slik pandemi. Men jeg skal også skrive om gode ting, hvordan jeg håndterte situasjonen tilbake i mars og hva som skjer fremover.

I starten av 2020 var vi på skolen og hadde fysisk undervisning men jeg husker godt da Norge valgte å stenge ned. 12.mars kom regjeringen med de aller sterkeste og mest inngripende tiltakene vi noensinne har hatt i Norge i fredstid. Statsminister Erna Solberg sa følgende «det er helt nødvendig». Jeg er heldig for jeg bor ikke alene, jeg bor med min kjæreste og dette hjalp veldig mye. I stedet for å bo alene, ikke ha så mye å finne på, nesten bli «gal» av meg selv så var vi to og det gjorde alt mye lettere. Vi laget mye mat sammen, vi gikk turer sammen i nærmiljøet (med god avstand til andre), trente sammen hjemme, så filmer og serier sammen og bare det å være to stykker var veldig godt for begge to. Vi bestemte oss ganske tidlig, et par dager etter at Norge valgte å stenge ned, å dra hjem til hjembygda som er en 5 timers biltur til Sogn og Fjordane.

Kvelden 15. mars var vi kommet oss hjem men da hadde allerede bygda innført karanteneregler for alle som hadde kommet hjem fra store deler av Sør-Norge, Innlandet og de geografiske områda som svarer til tidligere Hordaland fylke og tidligere Sør-Trøndelag fylke. Da satt vi i karantene i 14 dager men hadde nok å gjøre med tanke på all digital undervisning og kommende hjemmeeksamener utover våren.

Jeg har hørt at mange studenter synes det er utfordrende å studere hjemmefra og at de får mer utbytte av å ha undervisning på skolen. De mener det er vanskeligere å komme seg opp fra sengen om morgenen, motivere seg til å gjøre skolearbeid og gjennomføre de målene man har satt seg for hver enkelt dag. Andre ting som mobil, sofa og spilling på Playstation er fristende for mange. For meg er det ikke slik, jeg liker å ha hjemmeskole. Hvis man vet at man skal ha forelesning til klokken 08.15 eller 09.15 så er det bare å komme seg opp, evt. legge seg tidligere kvelden før. De aller fleste forelesninger blir tatt opp og lagt ut senere på dagen men mitt beste råd er å lage seg rutiner akkurat som når man er på skolen. Jeg pleier å stå opp en halvtime før for å lage meg frokost og en kopp med kaffe for så å gjøre meg klar til forelesning.

Når høsten kom og et nytt semester skulle starte håpte vi alle at all digital undervisning skulle gå over til fysisk undervisning igjen. Vi forstod fort at dette ikke lot seg gjøre på grunn av at smitten begynte å øke drastisk igjen og den digitale undervisningen fortsatte. Gjennom det semesteret fikk vi mulighet til å dele oss inn i ulike kohorter (læringsgrupper) som vi kunne jobbe sammen med hele semesteret. Vi jobbet mye sammen med oppgaver knyttet til eksamenene vi skulle ha og gruppeeksamen. Vi møttes en del på biblioteket der vi satt sammen og jobbet godt gjennom semesteret. Med tanke på kohort gruppene vi hadde syntes jeg ikke at dette semesteret ble så mye annerledes enn et «vanlig» semester.  

Å være student i en slik pandemi har gått over all forventning. Jeg tror det hadde vært mye verre hvis jeg hadde bodd alene og ikke hatt noen å tilbringe hverdagen med. Det har soklart vært litt verre å lære seg alle fagene hjemme enn når man er på skolen, men det har gått greit. All digital undervisning har gått fint og jeg har som regel fått med meg alle sammen. Vi er i gang med et nytt semester og vi må smøre oss med tålmodighet med tanke på å ha fysisk undervisning.

– Ruben

2 kommentarer

 • Fredrikke Linnea Eriksson

  Supert første blogginnlegg Ruben!
  Veldig fin tekst, og spennende å lese dine tanker og refleksjoner rundt dette, da mange andre har litt mer negative tanker rundt situasjonen.
  Jeg ser at du har noen få skrive feil (veldig småpirk) så det kan være lurt til neste gang å lese gjennom noen ekstra ganger. Likeså kan det være hjelpsomt å lese teksten høyt, slik at du lettere får en struktur på teksten også. I så måte kan også flere oversikter og bilder være veldig lurt å ha med, både for strukturens skyld, men også for å levendegjøre teksten litt mer.
  Sørg også for at du kildehenviser riktig til bildebruk, og at du enten legger ved dette i en kildehenvisning nederst i teksten eller i selve teksten dersom det passer best.
  Veldig bra jobbet!
  Gleder meg til å lese mer 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *