Uncategorized

Kommer roboter til å overta arbeidsoppgavene våre i fremtiden?

Vi har hatt de første forelesningene i digital markedsføring, og kan med sikkerhet si hva dette emnet dreier seg om. Faget er delt inn i fire ulike bolker, og det er Arne Krokan «https://www.krokan.com/arne/» som tar for seg den første delen. Krokan´s del omhandler digital økonomi, teknologi, samfunn og mennesker og dette vil gi oss innblikk i utviklingen i markedsføring. I disse forelesningene fikk vi høre mye interessant, men det som sperret opp øynene mine mest var at maskinene og robotene overtar oppgavene til menneskene mer og mer. Dette blogginnlegget skal foreta seg nettopp dette.

Bilde tatt fra forelesningen til Arne Krokan

Men først, hva er en robot?

Robot kommer fra Tsjekkia og betyr arbeid. En robot er en mekanisk og programmert enhet som utfører forskjellige oppgaver for å hjelpe oss mennesker. I dag blir roboter brukt i mange forskjellige sammenhenger, de kan for eksempel løfte, flytte, sveise, fylle/tømme, kutte, dele, mate, laste og losse alt fra små til store ting og tunge deler som oss mennesker ikke klarer å flytte. Disse robotene har tatt mer og mer over oppgavene til oss mennesker, og for å finne ut mer av dette skal jeg se på hvordan dette har latt seg gjøre opp gjennom årene.

For å gå nærmere inn på dette så velger jeg å gå tilbake i tid for å se hvordan robotene har blitt utviklet og hvordan de preger verden i dag. Den alle første kommersielle industriroboten ved navn Unimate #001 ble brukt til metallstøpning fra 1959 i General Motors fabrikker i New Jersey, USA. Det var George Devol og Joseph Engelberger som utviklet denne typen. Et par år senere ble den alle første masseproduserte robotarmen, Univate 1900-serien introdusert, og flere hundre eksemplarer ble installert i løpet av kort tid. Det som er visst under er bilde av den første industriroboten Unimate #001

Bilde: https://www.robotics.org/joseph-engelberger/unimate.cfm

Når robotene tar over

Hans Skjong har skrevet en artikkel på utdanningsnytt.no og han skriver at i løpet av de neste 20 åra vil trolig en av tre jobber i Norge bli automatisert bort. Videre skriver han at dagens skoleelever vil komme til å jobbe i yrker som ikke engang eksisterer i dag. Artikkelen tar også føre seg de yrkene som kan forsvinne i fremtiden. Robotene kan komme til å ta over yrker som resepsjonister, skattefunksjonærer, butikkmedarbeidere, advokatsekretærer, revisorer, regnskapsførere, postbud og lønningsmedarbeidere i fremtiden, ifølge SSBs notater. Jeg vil tenke at årsaken til dette kan være at datamaskinene er blitt så små, raske og programmeringsspråkene ganske mye bedre, slik at robotene kan true de forskjellige yrkene som tidligere ikke kunne bli automatisert.   

En annen artikkel skrevet av Bjørn Godske tar for seg Roboter fra Boston Dynamics. I artikkelen leser vi at firbente roboter ved navn «Spot» har vært i aksjon to ganger for politiet i Massachusetts, USA. Det kommer frem at politiet ser for seg en fremtid hvor roboter kan erstatte mennesker i situasjoner der det lar seg gjøre skriver Gizmodo, et amerikansk teknologimedium som har undersøkt det «the American Civil Liberties Union of Massachusetts» (ACLU) har undersøkt. I artikkelen får vi se en video av «Spot» som blir brukt til å åpne dører og videofilme ulike situasjoner. Men det er ikke bare positive sider ved disse robotene og Kade Crockford ved menneskerettsgruppen (ACLU) advarer om konsekvensene de kan forårsake. Hun har blant annet skrevet dette i en e-post til Gizmodo; «Det er mye vi ikke vet om hvordan og hvor disse robotsystemene for øyeblikket er implementert i Massachusetts. Veldig ofte blir teknologien tatt raskere i bruk enn våre sosiale, politiske eller juridiske systemer kan reagere. Vi har et presserende behov for mer gjennomsiktighet fra regjeringsorganer som bør være i forkant i forhold til offentligheten om sine planer om å teste og implementere nye teknologier».

Bilde: https://www.tu.no/artikler/amerikansk-politi-setter-inn-robothunden-spot/480302

Personlig tror jeg at vi kommer til å se mer og mer av roboter i fremtiden. De har allerede startet med å utvikle førerløse biler og busser, og jeg tror det kommer noe lignende med fly og båter også. Jeg tror de kommer til å ta over ulike arbeidsoppgaver de kommende åra. Det blir spennende å se hva fremtiden bringer.

Starten på dette semesteret og emnet Digital Markedsføring har vært strålende. Jeg er veldig fornøyd og glad for at jeg valgte akkurat dette faget og er klar og motivert til å lære enda mer i månedene fremover. Jeg gleder meg allerede til fortsettelsen i dette faget og å publisere flere blogginnlegg fremover.

-Ruben

Kilder:

https://no.wikipedia.org/wiki/Robot

https://www.robotics.org/joseph-engelberger/unimate.cfm

https://www.utdanningsnytt.no/fagartikkel-hoyere-utdanning-samfunn/nar-robotene-tar-over/170234

https://www.tu.no/artikler/amerikansk-politi-setter-inn-robothunden-spot/480302

Én kommentar

 • Fredrikke Linnea Eriksson

  Veldig interessant blogginnlegg Ruben!
  Utrolig kult at du skriver om roboter, det er et spennende tema.
  Du har fått inn masse gode og relevanter kilder i teksten din, som gjør den veldig interessant. Jeg ser også at du har fine refleksjoner rundt temaet, og det burde du absolutt fortsette med.
  Teksten din er også veldig strukturert og oversiktlig med både bilder og underoverskrifter, veldig bra!
  Det kunne også vært veldig interesant om du hadde skrevet noe om roboter i helsesektoren, og hvordan de vil kunne redde liv, det er interessant det, hehe 🙂
  Bra jobba! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *