Uncategorized

Hvilken rolle spilte sosiale medier under angrepet på den Amerikanske Kongressen 6.januar 2021?

Hei og velkommen tilbake! Dagens innlegg skal handle om det voldelige angrepet på den Amerikanske kongressen, og hvordan sosiale medier påvirket dette urovekkende angrepet. 6.januar 2021 er en dag jeg kommer til å huske i lang tid, og det er jeg nok ikke alene om å gjøre. Alt startet som en fredelig protest, men utover ettermiddagen bestemte en rekke aktivister seg for å storme kongressbygningen med den hensikt å hindre opptellingen av valgmannsstemmene etter presidentvalget i USA 2020. Dette skjedde i forbindelse med en politisk markering utenfor Det hvite hus mens Senatet og Representantenes hus hadde satt i en felles sesjon for å godkjenne resultatet av presidentvalget i 2020.

To uker før stormingen hadde Trump oppfordret sine tilhengere til å møte opp til en demonstrasjon i Washington 6.januar, og på en av Twettene han hadde publisert stod det «Be there, will be wild». Donald Trump selv fremprovoserte hendelsen i stor grad og holdt et folkemøte utenfor Det hvite hus like før kongressen samlet seg. På slutten av talen ba han sine tilhengere om å sette kursen mot Capitol Hill og kongressbygningen og kom med følgende uttalelse «hvis dere ikke slåss som et helvete, vil dere ikke ha noe land lenger». I ettertid har flere beskrevet hendelsen som et forsøk på statskupp, men også terrorisme. Joe Biden har uttalt at hendelsen nesten kan sammenlignes med oppvigleri som går ut på å oppmuntre andre til å utøve vold mot en overordnet person. Alt i alt endte det med 5 døde personer under stormingen av den Amerikanske Kongressen, deriblant en politimann samt 50 skadde.

Donald Trump har benyttet Twitter som en sosial plattform i alle de årene han satt som president og dette har ikke gått upåaktet hen. Presidenten sine Tweets har fått mye omtale i media gjennom disse årene og har med dette klart å nå ut til sine millionvis av følgere via sin Twitter konto.

Twitter sin permanente utestengelse av Donald Trump

Noen dager etter at stormingen hadde skjedd vart president Donald Trump utestengt fra Twitter på permanent basis. Nrk har publisert en artikkel med en uttalelse fra Twitter selv som sier at de valgte å stenge kontoen permanent på grunn av risiko for ytterligere å hisse opp til mer vold (nrk.no). Videre i artikkelen kan vi se at Twitter har begrunnet utestengelsen med to årsaker, to meldinger som Donald Trump har skrevet. Den første meldingen går ut på at Trump ikke ønsker å være til stede når påtroppende president Joe Biden tas i ed. Melding to sier at de amerikanerne som stemte på han, kommer til å ha en «høy stemme» langt inn i fremtiden, samt at de ikke vil bli behandlet urettferdig eller med manglende respekt.

Twitter mener at det er sannsynlig at disse meldingene kan være til inspirasjon til andre for å gjenskape et slikt angrep som skjedde ved Kongressen 6.januar 2021, og i tillegg mener de at det fort kan bli oppfattet som «oppmuntring til å gjøre det». Siden Trump er utestengt fra Twitter har han i senere tid hintet om å utarbeide en helt egen plattform.

Filterbobler og ekkokammer

Jeg har i et tidligere blogginnlegg skrevet om både filterbobler og ekkokamre, men jeg skal i tillegg se på konsekvensene av disse under angrepet av den Amerikanske kongressen.  Forfatteren og internettaktivisten Eli Pariser har skrevet om begrepet filterbobler i boka The Filter Bubble i 2011. En filterboble oppstår når en algoritme på en nettside sorterer informasjon vi søker etter, basert på informasjon om den som søker. Internett skreddersyr den informasjonen som passer akkurat til deg. Det er filterboblene som finner informasjon til oss neste gang vi bruker internett, dette basert på hva vi har søkt på internett fra før.

I boka «Nettverksøkonomi» til Arne Krokan står det følgende «Dersom du har søkt og vist interesse for politiske spørsmål og har brukt mest tid på artikler som har en konservativ vinkling på innholdet, vil du senere få mer av slikt materiale og færre artikler med andre politiske synspunkter». Han skriver også «I et større perspektiv påvirker filterboblen hva vi kommer til å snakke om, hva som kan være de viktige politiske samtaleemnene, og det blir systemenes algoritmer som bestemmer hva som når vår oppmerksomhet (Krokan 2019, 91)».

Ekkokammer kan oppstå i en situasjon når informasjon, ideer eller oppfatninger blir forsterket gjennom repetert kommunikasjon i en avgrenset gruppe. Ved å bruke ulike plattformer kan vi møte og se forskjellige folk som er like oss selv med hjelp av filterboblen. En effekt av dette kan være en sterkere polarisering mellom ulike samfunnsgrupper, og det kan gi ulike aktører mulighet til å spre usann informasjon. Et eksempel er at det blir spredt falske nyheter i forbindelse med demokratiske valg for å påvirke en opinion, men disse nyhetene blir forsterket ved at de blir spredt i ekkokamre i sosiale medier.

Foto: Anni Roenkae fra Pexels

Hva er konsekvensen av disse to

Mest sannsynlig er det akkurat dette som har ført til at Trump´s tilhengere har valgt å angripe den Amerikanske kongressen 6.januar. Det eneste tilhengerene til Trump har hatt i hodet er meningene til deres president, noe som er et tegn på at de har befunnet seg i et ekkokammer. De hørte på alt det Trump fortalte dem og stengte all annen informasjon ute, som kan sammenlignes med at de hadde et slags tunnelsyn. Angriperne tenkte ikke på hvilke konsekvenser som kunne forekomme da de valgte å gjennomføre stormingen, selv om det var satt opp sperringer og et massivt oppmøte av politi. Ifølge en artikkel tv2 har skrevet så vil flere av de tiltalte som stormet Kongressen håpe at retten kommer til å frikjenne dem fordi de mener at de ikke visste bedre enn som så.

Kort oppsummert

Hovedårsaken til angrepet kan skyldes sosiale medier, samt det negative med filterbobler og ekkokamre. Hvis ikke Trump hadde valgt å reagere på den måten han gjorde, kunne alt sett annerledes ut og angrepet på den Amerikanske Kongressen kunne vært avverget eller hatt et bedre utfall.

-Ruben

Kilder

Wikipedia.org. Lesedato: 31.05.21 (https://no.wikipedia.org/wiki/Stormingen_av_den_amerikanske_kongressen_2021)

Nrk.no. Lesedato: 01.05.21 (https://www.nrk.no/urix/donald-trump-er-permanent-utestengt-fra-twitter-1.15319920)

Tv2.no. Lesedato: 01.05.21 (https://www.tv2.no/a/14030692/)

Pixabay.com. Lesedato: 01.05.21 (https://pixabay.com/no/illustrations/donald-trump-trump-trumf-lyver-1276068/)

Pexels.com. Lesedato: 01.05.21 (https://www.pexels.com/nb-no/bilde/abstrakt-glass-gjennomsiktig-fargerik-2318025/)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *