Uncategorized

VR/AR teknologien

Bilde av Sound On fra Pexels

Hva betyr VR og AR, og hva er forskjellen?

Kort fortalt så er forskjellen at VR erstatter sanseinntrykk mens AR bare vil legger til informasjon i et bilde av virkeligheten. VR (virtual reality) som på norsk er virtuell virkelighet. VR vil si å erstatte så mange sanseinntrykk som mulig med virtuelle, digitale inntrykk og i dag kan vi erstatte både syns- og hørselsinntrykk. Når man bruker VR så har man et visir med en skjerm eller linse til begge øynene. Det som er sentralt for VR er å bruke to skjermer slik at man kan skape en 3D-effekt. Ørepropper og støyreduserende hodetelefoner er i tillegg svært viktig for å få den beste effekten.

AR (augmented reality) som vil si utvidet virkelighet på norsk. Her legger man et digitalt tilleggsinnhold oppå et bilde som gjerne er levert direkte fra et kamera i stedet for å erstatte alle synsinntrykk. Eksempel på AR er når du spiller «Pokémon Go» og de plasserer en Pokémon foran deg på skjermen, det samme er også filtrene i Snapchat. Andre eksempler ved AR er rute-appen «Entur» som viser deg hvor bussholdeplasser er i forhold til omgivelsene dine. Også Ikea bruker AR for å la deg prøveplassere møbler i stuen din med mobilen.

Hva kan vi bruke VR og AR til?

VR/AR kan bli brukt til mye spennende, men spill og underholdning er vell det de fleste forbinder med det. Det finnes allerede en god del VR-spill på mobiltelefoner, pc og Playstation mens ved AR trenger man bare en smarttelefon i de aller fleste tilfeller. VR vil bli brukt på sikt innen turisme, film og tv, opplæring og utdannelse og simulering. VR/AR blir også brukt i terapi og som medisinsk behandling, f.eks. til mental og fysisk helse til funksjonshemmede og personer i eldreomsorgen. I tillegg til å støtte mangfoldet og inkludering f.eks. gjør VR det mulig å oppleve verden fra et helt annet perspektiv.

VR blir også brukt i sammenheng med traumer og vrangforestillinger, men det kreves tett oppfølging av en fagperson for at det skal være forsvarlig. Et leserinnlegg skrevet av Linn Håvik, Trine Hanakam og Åsne Aartun Bonarjee den 15.09.2019 skriver dette «Bruken av VR kan bli sett på som et supplement både ved undervisning og behandling. Det kan muligens øke motivasjonen for noen brukere og det kan gi en innfallsvinkel til læring eller terapi som gjør det mer attraktivt å ta fatt på utfordringene. I VR kan man øve seg på alt i fra å håndtere kompliserte maskiner til å skulle kjøpe seg en togbillett». Her ser man da alt VR/AR kan bli brukt til og jeg synes det er så fasinerende og spennende å følge med på.

Bilde av Tima Miroshnichenko fra Pexels

Hva kan VR/AR føre til i Norge? (eksempel fra norge)

En artikkel skrevet av Digital Norway tar for seg dette med hva denne teknologien kan føre til i Norge. De skriver at i 2017 meldte Harvard Business Review at AR kan øke effektiviteten på arbeidsplassene med omlag 30 prosent ved hjelp av AR-briller. For eksempel kan de hjelpe oss å montere koblinger i kontrollboksen til en vindturbin, eller ved heismontering. Denne teknologien er fortsatt i utvikling, men det viser seg at på sikt så vil denne teknologien være mer kostnadseffektiv. Dette med tanke på hvis en ansatt heller får en steg for steg guide i hvordan man skal utføre en oppgave i stedet for at man må lese seg opp på for hver enkelt oppgave man skal gjøre. Videre skriver de om Google Glass som er et produkt der man kan streame en video direkte fra brillene, og samtidig ha en bildeskjerm i øyekroken.

Konsekvenser av VR/AR (andre berørte parter som leverandører, transportører og andre)

Uten risiko kan en ansatt trene på svært kompliserte og faglige oppgaver i det uendelige. Bedriftene er sikret at de ansatte får praktisk trening, samtidig som de unngår personskader eller pådra seg økonomiske konsekvenser. Ifølge en artikkel skrevet av digitalnorway.com så påpeker de at i stedet for å fly åtte ansatte til Trondheim for opplæring, kan de heller lære seg det de skal der de er. Dermed sparer de reisetid, reduserer klimautslippene, smitterisiko i disse dager og i tillegg kan opplæringen skje i veldig trygge omgivelser.

Påvirker denne teknologien måten vi driver digital markedsføring på?

Personlig tror jeg at denne teknologien påvirker måten vi i dag driver digital markedsføring på. Med dette tenker jeg på at både VR og AR har en stor bruksmulighet for markedsførere som for eksempel jobber med å selge fysiske produkter. Hvis en forbruker vurderer å kjøpe seg en ny sofa kan man for eksempel se hvordan den passer inn i sin egen stue via en AR-applikasjon lenge før man tar frem lommeboken.

Bilde av Bradley Hook fra Pexels

Konklusjon

Vi ser at ved hjelp av denne teknologien kan vi i fremtiden øke effektiviteten på arbeidsplassene med omlag 30 prosent. I tillegg kan man spare kostnadene med tanke på reising og med dette redusere klimautslipp for da kan opplæringen på denne teknologien skje i trygge omgivelser der man er.

-Ruben

Kilder:

https://www.dn.no/teknologi/morgendagens-naringsliv/vr/ar/alt-du-trenger-a-vite-om-vr-og-ar/2-1-314660

https://www.ntnu.no/eit/ped3801

https://psykisk-kommune.no/et-blikk-pa-virtuell-virkelighet/19.106

VR og AR: Slik tar bedrifter det i bruk

Én kommentar

 • Fredrikke Linnea Eriksson

  Heisann Ruben 🙂
  Bra innlegg!
  Jeg synes du har skrevet et fin forklaring på VR og AR.
  Du hatr også vist til mange gode eskempler på hva dette kan brukes til og hva det brukes til.
  Jeg synes også at du har flere fine refleksjoner rundt konseptet.
  Her har du svart på oppgaven på en fin måte.
  Til neste gang kan du gjerne henvise til kilder i løpende tekst.
  Bra jobbet 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *