Uncategorized

VIPPS – TRYGT, RASKT OG ENKELT

Hva er en plattformtjeneste?

Ifølge et innlegg skrevet av Tore Berntsen 21.mars 2019 så handler plattformtjenester om forretningsmodeller som skal skape verdier gjennom transaksjoner mellom to eller flere uavhengige grupper som vanligvis er konsumenter og produsenter. Det er teknologi i form av programvare som blir fundamentet for de digitale plattformene, men i seg selv utgjør ikke teknologi en digital plattform. Uansett er det viktig å få frem at en plattform ikke er en teknologi, men en forretningsmodell. Plattformene må etablere seg og bygge store skalerbare nettverk med brukere og tilbydere som kan tilfredsstille etterspørselen hvis transaksjonene skal foregå.

Hentet fra Pexels.com

Litt om Vipps

Plattformtjenesten jeg skal fokusere på er den norske mobile betalingsløsningen Vipps. Vipps ble opprettet i juni 2015 av DNB og det visste seg veldig raskt at det ble en dominerende betalingsløsning i Norge, med om lag 2,5 millioner brukere etter to år. Vipps har lansert flere tjenester som for eksempel faste betalinger, betaling på nettsider og sende og betale regninger. For å benytte oss av Vipps må vi logge oss på applikasjonen ved å verifisere seg med en egenvalgt kode. Vi må verifisere betalingen med BankID hvis vi treffer forskjellige beløpsgrenser. I tillegg har Vipps egne sikkerhetsalgoritmer ved registreringen og bruken av appen.

Ulike kundegrupper

Vipps har valgt å dele sine betalinger inn i forskjellige grupper og de har tjenester for både kunder og bedrifter. Vipps sine kategorier er:

 • Vipps: fordelene med vipps er at kunden får et enkelt alternativ til både nettbank, kort og kontanter. Du kan enkelt sende regninger til kunden og du vil få pengene direkte inn på din konto.
 • Vippsnummer: vippsnummer har ingen etableringsgebyr eller abonnementspris, du betaler kun 1,75% av kjøpsbeløpet. Veldedige organisasjoner som har blitt godkjent av Innsamlingskontrollen eller er medlem i innsamlingsrådet, betaler kun 1,5% av kjøpsbeløpet. Fordeler med Vippsnummer er at kunden får et enkelt alternativ til både kort og kontanter og du får pengene rett inn på din konto.
 • Vipps eFaktura: med Vipps eFaktura får kundene tilgang til å betale alle sine regninger når og hvor de vil. For privatkunder koster det ikke en krone å bruke Vipps Regninger. Noen fordeler med denne tjenesten er at du får raskere innbetalinger og bedre likviditet. En annen fordel er som sagt at alle kundene kan betale fakturaen sin når og hvor de vil.
 • Vipps på Nett: dette gir oss en veldig enkel måte å handle på nett og alt du trenger er din mobil. Fordelene med Vipps på Nett er at den gir oss en rask og enkel utsjekk og i tillegg en bedre brukeropplevelse.
Bilde av Markus Spiske fra Pexels

Hvordan reduserer Vipps transaksjonskostnadene?

Arne Krokan beskriver transaksjonskostnadene i boka «Nettverksøkonomi» og det er en prosess som består av seks steg og som er til for å få senke transaksjonskostnadene til forbrukerne. Alle disse stegene er visst under:

Søkekost dreier seg om å finne de aktuelle alternativene vi har. Vipps har et par forskjellige alternativer som er blant annet MobilePay og mCash.

Informasjonskost går ut på å finne mer informasjon om et bestemt produkt og om et selskap er til å stole på. Det er DNB som har etablert Vipps og at et så stort og kjent selskap velger å satse på Vipps gjør at flere andre stoler automatisk på at det er trygt å bruke Vipps.

Forhandlingskost vil si hva det koster for et produkt. Så lenge du ikke overfører større beløp enn 5000kr så er Vipps helt gratis å bruke. Du får et gebyr hvis du overfører et større beløp enn det, men det avhenger av hvor stort det beløpet du overfører er.

Evalueringskost dreier seg om at forbrukerne tar en vurdering på om hvor fornøyd de er med et produkt eller en tjeneste. På hjemmesiden til Vipps har de en side som forbrukerne kan bruke for å gi enten ris eller ros.

Tvangskost handler om at dersom forbrukerne ikke er fornøyd med et produkt eller en tjeneste så kan de få pengene betalt tilbake. Vipps har kundeservice som man kan benytte seg av hvis man lurer på noe om tvangskost.

Beslutningskostnader er når vi skal bestemme oss for et endelig kjøp.

Bilde av Anete Lusina fra Pexels

Konklusjon

Jeg benytter meg selv av tjenesten Vipps og er svært fornøyd med hvordan den fungerer. Som overskriften sier så er det både trygt, raskt og enkelt. Det er en utmerket plattformtjeneste, og det blir spennende å se utviklingen deres fremover. Hovedoppgaven til Vipps er å få ned transaksjonskostnadene og akkurat nå vil jeg si at de er markedsledere. Kan de få konkurranse om å overta plassen i fremtiden? Det blir spennende å se.

-Ruben

Kilder

https://blogg.markedspartner.no/ledelse/hvorfor-er-digitale-plattformer-sa-verdifulle

https://snl.no/Vipps

https://www.sor.no/bedrift/betaling-og-kort/innbetalinger/vipps/

Krokan, Arne. 2019. Nettverksøkonomi – digitale tjenester og sosiale mediers økonomi. Oslo. Cappelen Damm Akademisk

Én kommentar

 • Fredrikke Linnea Eriksson

  Hei Ruben 🙂

  Bra jobbet.
  Jeg synes du har skrevet et bra innlegg, selv om det er litt kort. Likevel har du inkludert relevante faktorer ved den digitale plattformen.
  Jeg skulle øsnke du hadde skrevet noe mer om nettverkseffekter blant annet.

  Forsøk også å kildehenvise i løpende tekst ved å bruke chicago manualen 🙂

  Stå på 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *