Uncategorized

Konsekvenser av kunstig intelligens

13.januar holdt Arne Krokan forelesning i valgfaget Digital Markedsføring ved Høyskolen Kristiania, Oslo. Det dreide seg om alle de sosiale konsekvensene vi kan forvente oss i form av kunstig intelligens. Dette innlegget vil ta for seg hva slags konsekvenser vi kan forvente oss av kunstig intelligens i fremtiden. Det kan forsvinne mange forskjellige jobber på grunn av hva kunstig intelligens kan gjøre og dette skal jeg skrive mer om i dette innlegget.

https://www.google.com/search?q=kunstig+intelligens+sosiale+konsekvenser&tbm=isch&ved=2ahUKEwiyr-Cc9pvuAhXWzioKHSTLAGkQ2-cCegQIABAA&oq=kunstig+intelligens+sosiale+konsekvenser&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECCMQJzIECCMQJ1D8wgJY_MICYPTEAmgAcAB4AIABXIgBXJIBATGYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ8ABAQ&sclient=img&ei=93sAYPLXKdadqwGkloPIBg&bih=788&biw=1440#imgrc=kdyyyI2D4GFP9M

Hva er kunstig intelligens?

Interessen for kunstig intelligens (artifical intelligence, AI) har skutt i været de siste årene. Ifølge nettstedet deloitte.com er dette deres beskrivelse av kunstig intelligens; det er en teori og en utvikling av datasystemer som er i stand til å gjennomføre ulike arbeidsoperasjoner som vanligvis krever menneskelig intelligens. Den siste tiden har det vært spesielt stort fokus på dette med kunstig intelligens og hvordan roboter kommer til å overta jobbene i arbeidslivet. Økt datakraft med kraftigere prosessorer, big data, Internett, nettskyen og i tillegg algoritmer innen maskinlæring er viktige faktorer som har bidratt til revolusjonen til kunstig intelligens.

Det finnes to ulike typer kunstig intelligens, generell kunstig intelligens og spesialisert kunstig intelligens. Forskjellen mellom disse er at generell kunstig intelligens bruker systemer som utviser samme fleksibilitet i læring og, problemløsning som mennesker i ulike og vidt forskjellige oppgaver mens spesialisert kunstig intelligens løser mer spesifikke oppgaver som for eksempel ved å gjenkjenne ansikter i bilder. Det som er tanken i fremtiden, er at det skal være mulig å skape roboter som kan jobbe sammen med mennesker og utføre de samme arbeidsoppgavene som oss mennesker gjør selv. Vil dette skape konsekvenser for oss i fremtiden?

Hvilke jobber vil forsvinne?

I løpet av de neste 20 åra vil trolig en av tre jobber i Norge bli automatisert bort. Det er ganske skremmende å tenke på. Dagens skoleelever vil komme til å jobbe i yrker som ikke engang eksisterer i dag. Med all sannsynlighet så kommer kunstig intelligens til å ta over en del yrker i fremtiden og her kommer noen eksempler på de som kan forsvinne; resepsjonister, skattefunksjonærer, butikkmedarbeidere, advokatsekretærer, revisorer, regnskapsførere, postbud og lønningsmedarbeidere. Jeg vil tenke at årsaken til dette kan være at datamaskinene er blitt så små, raske og programmeringsspråkene ganske mye bedre, slik at robotene kan true de forskjellige yrkene som tidligere ikke kunne bli automatisert. Personlig tror jeg at vi kommer til å se mer og mer av roboter i fremtiden. Med hjelp av kunstig intelligens har de allerede startet med å utvikle førerløse biler og busser, og da kommer mange bussjåfører til å miste jobben sin. Jeg tror også at det kommer noe lignende med fly og båter.

Ifølge Sarah Emilie Mørch som har publisert en artikkel i «Tips og råd» så har jobber forsvunnet og oppstått som et resultat av alle de industrielle revolusjonene, men ekspertene er likevel enige om at kunstig intelligens vil gjøre de færreste av oss arbeidsledige med det første. Videre i artikkelen står det skrevet at vi allerede kan se eksempler på at også høykvalifiserte yrker som advokat, lege og jagerpilot blir utfordret av kunstig intelligens.

Jeg tror personlig at hvis vi klarer å få datasystemer og roboter til å samhandle med mennesker – i stedet for å erstatte de, så vil det gjøre ulike arbeidsoperasjoner enklere i fremtiden. Kunstig intelligens gjør menneske sitt arbeid mye enklere, mens bedrifter blir enda mer effektive og lønnsomme. Et vanlig menneske trenger pauser, mat og drikke og hvile for å fungere, men alt dette behøver ikke en robot så bedrifter kan få gjort mye mer arbeid på kortere tid.

Selv om vi allerede er vitne til at robotene tar over jobbene våre så er vi ikke 100% sikre på hvordan det vil bli i fremtiden. Personlig tror jeg at robotene kommer til å prege hverdagen til oss mennesker mer og mer. Det at arbeidsoppgavene våres blir enklere er positivt mens det at mange kommer til å miste jobbene sine på grunn av kunstig intelligens er det negative ved denne saken.

https://www.google.com/search?q=kunstig+intelligens+overtar+arbeidsplasser&tbm=isch&ved=2ahUKEwj2hqax9pvuAhUGwSoKHXx-CXYQ2-cCegQIABAA&oq=kunstig+intelligens+overtar+arbeidsplasser&gs_lcp=CgNpbWcQAzoECCMQJzoECAAQGDoCCAA6BAgAEB46BggAEAUQHlCw7wlYwq4KYNSvCmgFcAB4AIABYYgBoRWSAQIzNZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=InwAYPbtLoaCqwH8_KWwBw&bih=788&biw=1440#imgrc=yBdiH8iXOANbnM

-Ruben

Kilder:

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/tre-ting-vite-kunstig-intelligens-ai.html

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *