Uncategorized

Nettverksbygging og hvordan man kan skaffe seg en mentor?

Dagens innlegg skal handle om det å skaffe seg en mentor, hele prosessen for hvordan man kan gjøre det og hvorfor det er så viktig. Det er veldig viktig å ha mentorer og et godt nettverk rundt seg når vi som studenter skal komme oss ut i arbeid og fortsette vår karriere. En god del stillinger blir aldri utlyst, og derfor er det så viktig å ha et bra nettverk som kan hjelpe deg på veien. Gjennom dette innlegget skal jeg ta for meg kurset First Round Networking basics av Paul Pesek som inneholder en intro og 8 forskjellige moduler. Kurset fungerer som en hjelpende hånd til studenter som vil skape et nettverk og skaffe seg en relevant mentor som passer akkurat for deg.

Foto: Pixabay

Modul 1: Din Profesjonelle Identitet

For det første så handler dette kurset om hvem vi er som studenter, og veien vår mot arbeidslivet. Studenter lærer mye nytt som skal være til hjelp når de kommer ut i jobb, og skal alltid være åpen for å lære enda mer. Men for å nå de målene man har satt seg kan det være lurt å få tilbakemeldinger fra personer som har gått samme vei som deg. Det vil derfor lønne seg å skaffe seg en mentor under studenttilværelsen slik at man unngår visse feilskjær. Første modul viser til tre steg og spørsmål som man bør tenke over:

 • Interesse – Hvor interessant er dette for meg?
 • Styrke – Vil mine eksisterende styrker bli verdsatt og tillate meg å gi positive bidrag?
 • Vekst – Hvilke nye egenskaper kan jeg tilby videre?

De profesjonelle som har vært i dine sko tidligere ønsker som oftest å hjelpe deg videre på veien slik at du skal oppnå suksess på veien videre i din karriere. Kurset viser oss fem kvaliteter som skal være til hjelp når vi skal knytte kontakter med forskjellige profesjonelle i ulike bransjer:

 • Empati – Lære å se fra den profesjonelle sitt perspektiv
 • Nysgjerrighet – Vær flink til å vise at du er interessert i å lære om deres erfaringer
 • Takknemlighet – Vær takknemlig for at de har satt av tid for å snakke med deg
 • Relevans – Kom med en god grunn for hvorfor du valgte å ta kontakt og hvorfor denne samtalen kan være til nytte for deg
 • Respekt – Hugs å behandle personen slik du selv ønsker å bli behandlet når du skal prøve å hjelpe noen

Hvis du benytter deg av disse kvalitetene så kan du være sikker på at de profesjonelle har et ønske å snakke med deg.

Modul 2: Finne en mentor via LinkedIn

I dagens samfunn ligger muligheten for å knytte nye kontakter bare et par museklikk unna. Ved å benytte seg av LinkedIn kan man enkelt søke rundt på forskjellige stillinger, selskaper og andre relevante saker. Basert på dine egne interesser kan man prøve å komme i kontakt med en mentor gjennom LinkedIn. For å komme i kontakt med noen skiller man mellom fire ulike kategorier:

 • Perfekt overlapping – Noen du kan identifisere deg med, et eksempel på dette kan være en person som går på samme høyskole som deg eller som jobber innenfor en bransje som du er interessert i selv
 • Stor overlapping – Noen som studerer på samme høyskole som deg eller tar samme/lignende utdanning som deg selv
 • Likheter – Noen som jobber i en virksomhet som du selv er interessert i og som har tatt samme studieretning som deg. Det kan også dreie seg om en person du liker å bli identifisert med og som jobber i en virksomhet som du synes er interessant.
 • Noen interesserte – Noen du synes er interessant som driver med noe interessant

Modul 3: Hvordan bruke LinkedIn som en kontaktside

Når du er klar til å sende en melding til en profesjonell på LinkedIn må du huske på tre svært viktige punkter. Meldingen må inneholde hvem du er, hvorfor tar du kontakt og hva ønsker du å oppnå ved å kontakte denne personen. Og bare for å være på den sikre siden blir det visst en sjekkliste som man kan bruke før man eventuelt sender en melding.

 • Skrev jeg navnet deres riktig?
 • Skrev jeg navnet på selskapet/bransjen riktig?
 • Har jeg dobbeltsjekket for mulige skrivefeil?
 • Har jeg klart å tydeliggjøre punktene hvem, hva og hvorfor?

Modul 4: Koordinering

I modul nummer 4 ser man på faktorer som effektivitet, ærverdighet og initiativ. Når man skal sende en invitasjon og avtale et møte er det tre ting som er viktig å huske på. Først må man koordinere planen så enkel som mulig for personen som tar seg tid kan egentlig være svært opptatt. Det andre man må huske på er å dobbeltsjekke dag og tidspunkt for møtet, for dette kan av og til gå i surr. Det siste man bør tenke på er å holde tidsrammen som er satt for møtet.

Modul 5: Samtalenavigering

Modul nummer 5 tar for seg hvordan man skal starte, lede og avslutte en samtale med en person. Hver samtale er unik på sin egen måte, men alle skal peke i samme retning. Modulen viser de ulike fasene man går gjennom når man skal innlede en samtale:

 • Fase 1: Starten på samtalen: Innledende kontakt
 • Fase 2: Introduksjon av deg selv i detalj
 • Fase 3: Spørsmål og forespørsler for personen du fører en samtale med
 • Fase 4: Avslutning av samtalen

Til slutt er det viktig å huske at man bør vise engasjement, lytte og være interessert. Fra starten av samtalen kan det være lurt å stille personen et så enkelt spørsmål som «hvordan har du det?», da dette kan skape flyt i samtalen videre.

Modul 6: Din egen profesjonelle historie

Modul 6 går ut på å forklare din egen historiefortelling og legge den til i din profesjonelle historie. Du skal prøve å fortelle relevant informasjon om deg selv til mentoren, og gjennom samtalen må du fokusere på å fortelle om bakgrunnen din og frem til der du er nå. Til hjelp kan man benytte seg av et par relevante elementer som man kan forberede seg på å ha med i samtalen.

 • Hvem er du?
 • Hvilke ferdigheter og interesser har du?
 • Hvordan har din profesjonelle reise utviklet seg?
 • Hvor er du på din profesjonelle reise i dag?
 • Hva ønsker du å få ut av denne samtalen?

Modul 7: Research og spørsmål

Fase 3 handler om å stille spørsmål ved en eventuell samtale med en mentor. Det å forberede seg på forhånd kan gjøre det mye lettere å holde samtalen gående. Kurset ga oss et eksempel på hva vi kan gjøre når vi skal forberede oss:

 1. Gå nøye gjennom deres egen og selskapets LinkedIn profil
 2. Gjør et Google News søk på den profesjonelle, på selskapet og de ulike trendene som er i deres bransje nå
 3. Gjør et YouTube søk på personen og selskapet for å se om de har blitt intervjuet eller har publisert noe nylig

Modul 8: Hvordan bygge langvarige relasjoner

Nå er samtalen over, men som oftest ønsker man å beholde kontakten og bygge en langvarig relasjon. For å vise din takknemlighet overfor personen som tok seg tid til å snakke med deg kan man sende en takkemelding som de fleste setter pris på. Da kan personen føle seg mer verdsatt og glad med tanke på at de har hjulpet noen andre som har trengt råd på sin karrierevei.

Foto: Pixabay

Oppsummert

Dette kurset var veldig interessant å følge for man lærer bestandig nye ting. Jeg skjønner mer hvorfor det kan være lurt å benytte seg av LinkedIn, få seg en mentor, skaffe seg et godt nettverk og generelt komme i bedre kontakt med personer som kan være til hjelp. Fremover kommer jeg til å prøve å skaffe meg en god mentor som kan gi meg gode råd og tips til veien min videre. I tillegg vil jeg prøve å bli flinkere med LinkedIn profilen min for å skaffe meg et solid nettverk. Alt i alt er jeg veldig fornøyd med dette kurset, og del 3 av Digital Markedsføring så langt.

-Ruben

Kilder

https://first-round.teachable.com/courses/1286952/lectures/29507080

Pixabay.com. Lesedato: 11.04.21 (Gordon Johnson fra Pixabay)

Pixabay.com. Lesedato: 11.04.21 (Gerd Altmann fra Pixabay)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *