Uncategorized

Refleksjonsnotat – GROUPOPTI

I dette emnet har vår hovedoppgave vært å opprette og lansere en egen nettbutikk i team. Dette har vært veldig lærerikt og interessant med tanke på at vi aldri har gjort noe liknende før. Alle som en tok dette på strak arm slik at vi skulle lykkes med dette prosjektet som et team. Det er alltid opp og nedturer, men vi stod sammen, hjalp hverandre og til slutt klarte vi å lansere nettbutikken groupopti.com. Nå vil jeg ta med deg på den reisen vi har hatt i emnet E-Varehandel med Karl Philip Lund som foreleser.

Valg av konsept/tjeneste

Det å komme frem til et konsept merket vi var ganske vanskelig. Vi visste ikke om vi skulle velge å selge produkter eller selge en tjeneste som mennesker kunne ha trengt. Dette førte til at prosessen tok lengre tid enn vi forventet. Første plan omhandlet tjenester, men så tenkte vi på hva vi gikk gjennom i forrige del av dette valgfaget, samt at vi ville tenke litt grønnere. Dette førte til at konseptet endte med et bærekraftig alternativ som er å selge gjenbrukte klær og vi endte raskt med å opprette Groupopti.com. Målgruppen til denne gjenbruks tjenesten er for både store og små, unge og eldre som kanskje er på utkikk etter klær til en billig pris, og ikke har behov for helt nye klær som koster en formue. 

Nettbutikken Groupopti.com er opprettet som en del av Karl Philip Lund sin del av Digital markedsføring som heter E-varehandel. Grunnen til at vi valgte denne tjenesten, er fordi vi hadde en stor del vi gikk gjennom med Cecilie Staude om bærekraft, og gjenvinning. Mye av den kunnskapen vi fikk gjennom den delen vil vi ta med videre til denne delen. Vi vil bruke den kunnskapen vi fikk fra forrige del av digital markedsføring til å vise hvor mye bærekraft og gjenvinning betyr for oss.

Under pandemien har vi sett at mange butikker har stengt eller gått konkurs og mennesker utnytter det til å heller bestille klær fra nett. Samtidig finner man kanskje ikke det man er på utkikk etter, men ved å ha dette alternativet med å finne billigere plagg kan vi være med på å hjelpe personer som ikke har råd til de mer dyrere klærne. Vi kommer til å tilby klær som ikke finnes ute i markedet lenger, som mennesker kanskje har etterspurt tidligere, men kom aldri tilbake på lageret. Det kan for eksempel være klær fra limited edition utgaver, som ikke finnes noen steder lenger.

I tillegg er det ganske mange mennesker, som vanligvis handler mye på loppemarked, Fretex, Finn, Tise, Facebook Marketplace osv. for å få tak i klær som er billigere, i god tilstand og brukt. Derfor har vi valgt å opprette en nettside som nemlig har dette. Klærne Groupopti.com har planlagt å selge, kommer til å være i god tilstand, billig, samt ha bra kvalitet som gjør at kunden kommer til å bli veldig fornøyd med det de kjøper fra oss.

Konkurransebildet

Ute på markedet har konkurransen blitt enormt stort, og konkurransen omhandler å selge mer tjenester/produkter enn dine nærmeste konkurrenter. Konkurransefortrinnene vi har valgt å gå frem med er PR og sosiale medier. Ettersom samfunnet er basert på media og teknologi er det enklere å legge frem budskapet via disse plattformene. Ved å tilby brukte klær, er vi samfunnsorienterte og enkelte kan tenke tilbake på Skogbrannen i Australia og hvor mye plast det er i havet. Dette er segmentet vi holder oss til, målgruppen er miljøbevisste og har lyst til å ta initiativ ved å bruke bærekraftige klær for å gjøre en endring. 

Grunnlaget for valget havnet da vi mener det bør være nok ressurser for kommende generasjon. Ikke bare selve ressursene er viktig, men også gjennom teknologiutvikling og innovasjon viderefører kunnskap til neste generasjon slik at de er i stand til å fremme enda bedre løsninger enn det vi har. Slik som vi har lært gjennom dette semesteret. 

Konkurransebilde er noe vi så klart har tenkt på, vi vet at det finnes flere aktører og organisasjoner som opererer med det samme som vi gjør som for eksempel Fretex, Zalando, Finn for å nevne et par. Vi har imidlertid tenkt å ha konkurransedyktige priser. Vi er tilgjengelig for de fleste, i henhold til kundene så har vi en bred kundegruppe, med tanke på at flere yngre også interesserer seg og involverer seg i bærekraft. Grunnen til at vi har valgt denne tjenesten er fordi vi ønsker å konkurrere i markedet, men samtidig gjøre noe spennende. Denne tjenesten er ganske spennende med god respons, hvor flere influencere, studenter og mange flere mennesker tar i bruk av denne tjenesten per i dag. Vi har masse utstyr på lager, og ikke minst koster dette oss nesten ingenting å starte med. Dette er fordi vi velger å selge klær vi ikke bruker, eller som bare tar plass i klesskapet. 

Målsetting og OKR

Når vi skulle sette oss mål var det viktig at disse målene var spesifikke og relevante for vår virksomhet. Vi satte oss 4 mål som skulle være mulig å nås, men samtidig være litt utfordrende og noe å strekke oss etter. Hver uke hadde ett ny team medlem ansvar for å loggføre målene med sannsynligheten for at dette målet blir nådd i Basecamp.

Objective: Nettbutikken skal være interessant og engasjerende for den besøkende, samt ryddig. De besøkende skal ga positive opplevelser etter interaksjon på nettsiden.

Key Result 1: Mål om å ha 300 besøkende på nettbutikken innen siste eksamensdato (5/10)

Key Result 2: Mål om å nå 150 følgere på Instagram innen eksamensperioden (5/10)

Key Result 3: Mål om å ha 100% fornøyde kunder (7/10)

Key Result 4: Mål om å ha 10 salg innen siste eksamensdato (6/10)

Leveranse

Når en kunde bestiller i nettbutikken og vi får inn ordrebekreftelsen så gjør vi klar pakken, så plukker Helthjem opp pakken dagen etter og sender den hjem til kjøper. Den endelige prisen vil avhenge av detaljer i bestillingen, slik som hvor stor pakken er, samt om kunden vil ha sporing.

Markedsføring på sosiale medier

For å markedsføre nettbutikken, kommer vi til å benytte oss av tjenester som Facebook, Instagram og nyhetsbrev da via Mail. Vi har opprettet en Instagram konto slik at vi kan legge ut bilder av de forskjellige klærne vi skal selge i nettbutikken vår. I tillegg vil vi legge ut annonser på Facebook for å markedsføre oss best mulig. Men Instagram vil være vår hovedkanal, og vi ønsker å nå ut til alle som er interessert i brukte klær. Vår plan er å ha klær i alle størrelser både for menn, kvinner og barn til en grei pris.

Vi kommer til å få hjelp fra flere kjente influencere til å få oss til å nå dette målet. Influencere nå for tiden har tatt over store deler av den digitale verden. Mange ser opp til disse menneskene, om det skulle være en realitydeltaker fra Tv, blogger eller Youtuber. Influencere er blitt som forbilder for de fleste menneskene der ute, og vi vil prøve å få hjelp av disse influencerne til å nå målet vårt. Vi har allerede fått Emilie Paulsen med på laget som er en kjent Youtuber/influencer, og hun har gitt nettbutikken vår en shoutout på Instagram. Dette hjelper oss med å få flere følgere og besøk til nettsiden vår. Planen til bedriftens fremtid er å ha samarbeid med Emilie Paulsen der hun lager en video til Youtube hvor henne kvitter seg med masse klær og besøker oss slik at klærne kan selges videre. Dette kommer til å skje når budsjettet strekker til senere.

Oppsummering

Alt i alt vil jeg si at vårt gruppesamarbeid ikke kunne vært noe bedre, vi fordelte oppgavene ganske tidlig slik at vi skulle ha god tid på å gjennomføre. Vi satt deadlines på når de ulike oppgavene skulle være ferdig slik at vi kunne eventuelt rette på noe senere om det skulle være noe feil eller noe vi manglet. Jeg er veldig fornøyd med min gruppe, nettbutikken vi har klart å lansere og hvordan vi samarbeidet om oppgaven.

Link til vår nettbutikk: https://groupopti.com/

-Ruben

Kilder

Pixabay.com. Lesedato: 10.05.21 (https://pixabay.com/no/vectors/resirkulering-tegn-gr%C3%B8nt-symbol-294079/)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *