Uncategorized

Kundereisen og målgruppe

Da er vi endelig tilbake!

Tirsdag 09.02.2021 startet del 2 av emnet Digital Markedsføring og fra denne dag var det et skifte i foreleser. Cecilie Staude skal nå dra oss gjennom denne perioden med et nytt tema på tapeten, denne gang skal det handle om sosial kommunikasjon i et bærekraftperspektiv.

Gjennom de få forelesningen vi har hatt til nå har Staude introdusert oss for hva som blir fokusert på i denne delen av emnet. Vi skal se på hvordan en virksomhet kan benytte seg av sosiale medium som sine kommunikasjonsplattformer, for å kommunisere om viktigheten av klima og bærekraft. Samstundes skal vi også se på hvordan virksomheter lytter til sine målgrupper for å levere verdi og hvordan de kan skape tillit. Til slutt skal vi se på hvordan vi kan skape sosiale objekter, enten alene eller sammen med andre, som et mål for å oppnå konkurransefortrinn med tanke på å støtte og engasjere virksomhetens forretningsmål.

I denne delen av kurset dreier det seg mest om å jobbe sammen i grupper på mellom 4-5 stk, som har et felles mål; at vi skal levere en eksamen med frist 18.mars. Jeg og eksamensgruppen min har bestemt oss for å skrive om virksomheten Ruter, et selskap som har ansvar for kollektivtrafikken i Oslo og Viken. Dette blogginnlegget skal dreie seg om hva som kjennetegner kundereisen til virksomhetens målgruppe. Til nå synst jeg del 2 virker veldig spennende og jeg gleder meg til fortsettelsen i Sosial Kommunikasjons modulen, og er både forberedt og motivert til lære veldig mye.

Markedsplass og sosiale medier

Ruter har laget to apper ved navn RuterBillett og RuterReise som kan lastes ned på mobiltelefonene våre. De har organisert disse på litt ulike måter, men de påpeker at de begge skal være helt enkle. RuterReise går ut på å planlegge reisen veldig enkelt, og appen er veldig oversiktlig og enkel å bruke. Man trykker på «FRA» og plotter inn hvor man er for så å trykke på «TIL» og velger det stedet man skal til. Hvis man i tillegg godkjenner at appen kan vite hvor man er til en bestemt tid så kan man benytte seg av «Min posisjon», da bruker man bare den på søkefeltet «FRA» hver gang man skal et sted. Man kan også avgrense søket ved å velge mellom 1-6 transportmidler, slik at man får et mer begrenset valg av hvilke av de som går til enhver tid.

RuterBillett dreier seg mer om hvilken billett man skal kjøpe for å benytte seg av kollektivtransporten i Oslo og Viken området. Man trykker på «NY BILLETT» inne i appen og blir videre bedt om å velge mellom tre forskjellige utvalg som er enkeltbillett, periodebillett eller å kjøpe en billett for noen andre ved at billetten blir sendt til vedkommende sin telefon. Enkeltbillett går ut på å kjøpe en billett som varer i 1t mens en periodebillett kan variere fra et døgn, en uke, en måned og et år. Ruter har også et system som omhandler ulike soner rundt om i Oslo og Viken. Når man kjøper en billett blir prisen beregnet ut fra hvor mange soner man skal benytte seg av. Disse sonene gjelder for reiser med Ruter samt Vy´s tog i Oslo og deler av Viken. Under kan man se to sonekart, et for Oslo og Viken og et for båtene B21 og B22.

Skjermbilde: ruter.no 
Skjermbilde: ruter.no 

Ruter benytter seg også av sosiale medium som for eksempel Facebook, Twitter og Instagram. Der poster de kontinuerlige innlegg angående feil på t-banene eller ulike oppdateringer. Det er twitter som blir mest brukt etter det jeg ser, der poster de innlegg nesten hver dag.

Ruter sine målgrupper

Målgruppene til Ruter er personer som er bosatt i Oslo og Viken.

  • Honnør (fra 67 år og personer med norsk uføretrygd)
  • Voksne
  • Heltidsstudenter (Under 30 år)
  • Ungdommer (Under 20 år)
  • Barn (Under 18 år. Barn under 6 år reiser gratis.)
  • Turister

Kundereisen – kjøpsprosessen

Kundereisen består av flere steg fra start til slutt når en bruker gjennomfører et kjøp. Første fase er før – kjøps – fasen som starter med en behovsavklaring etterfulgt av en søkeprosess og vurdering av ulike alternativer. Behovsavklaring går ut på at brukeren trenger informasjon om det er et produkt man har lyst på. I søkeprosessen bruker man ulike kanaler for å innhente den informasjonen man trenger angående det produktet man skal kjøpe. Til slutt i før – kjøps – fasen vurderer man de ulike alternativene man har. Der sammenligner man, finner fordeler og ulemper ved produktet, samt ser på omtaler og tester om produktet.

Kjøpsfasen er fase to og her utfører man en beslutning om kjøpet man tar. I kjøpsbeslutningen dekker man alle interaksjonene, for eksempel valg av produkt eller tjeneste og betalingsløsning som kunden har med virksomheten under selve kjøpet. Fase 3; etter – kjøps – fasen omhandler atferd etter kjøp. I den siste delen blir det lagt vekt på brukeropplevelsen av produktet og mulige interaksjoner med virksomheten i etterkant av kjøpet.

Selv bruker jeg begge appene til Ruter siden jeg er student i Oslo, men ikke akkurat på dette tidspunktet på grunn av korona pandemien. Med tanke på at skolene er stengt så befinner jeg meg ikke i Oslo for øyeblikket, men jeg ser frem til å lære mer om bærekraft i denne delen av kurset. Fremover vil det komme to blogginnlegg i uka som skal dreie seg mest om vår selvvalgte virksomhet.

Skjermbilde: fra forelesningen
Skjermbilde: fra forelesningen
Skjermbilde: fra forelesning

-Ruben

Kilder

Ruter.no. Lesedato: 11.02.21

https://ruter.no/kjop-billett/soner/

Ruter.no. Lesedato: 11.02.21

https://ruter.no/

Wikipedia.no. Lesedato: 11.02.21

https://no.wikipedia.org/wiki/Ruter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *