Uncategorized

Kunstig intelligens

Bilde: https://www.google.com/search?q=kunstig+intelligens+smart+eller+skremmende&sxsrf=ALeKk03s4Q4AdAcPwUHxrfsWnQKkPW6svg:1610377982290&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjYjNq8lZTuAhVq-SoKHcgfBWoQ_AUoAXoECAYQAw&biw=1440&bih=788#imgrc=akz5QiV95odR9M

Referat fra forelesning, 8.januar 2021

Digitalisering og digital transformasjon

Arne Krokan drog oss gjennom denne forelesningen og snakket om hvordan maskiner overtar arbeidsoppgavene til mennesker mer og mer. Mennesker blir praktisk talt byttet ut med roboter og kunstig intelligens. Første delen Krokan snakket om i denne forelesningen handlet om roboter som er en teknologi innen kunstig intelligens.

Roboter

Gjennom forelesningen snakket Arne Krokan om roboter. Roboter har og kommer til å erstatte flere arbeidsoppgaver som vi mennesker tidligere har klart å gjennomføre. Krokan snakket om det jeg skrev om i mitt blogginnlegg 2, som var at i løpet av de neste 20 åra vil trolig en av tre jobber i Norge bli automatisert bort. I forelesningen om roboter visste han til flere eksempler derav bilder og videoer av roboter og forklarte rundt dem alle. Her kommer et par av de eksemplene han snakket om:

 • Robothunden Spot: Krokan visste en video avroboter fra Boston Dynamics som har vært i aksjon to ganger for politiet i Massachusetts, USA. Spot kan bli brukt til å åpne dører og videofilme situasjoner, i tillegg kan den ferdes i snø, trapper og fjell.
 • Roboter som samarbeider: Krokan sier at det er vanskelig for disse «dyra» å samarbeide. I en video som ble visst så ser vi at det er en robot som skal åpne en dør men har ikke noe griperedskap. Han kaller så på kompisen sin som skal hjelpe han med å åpne døra for han. Den roboten har sensorer og et griperedskap, han griper dørhåndtaket og setter ene foten i dørsprekken slik at han kan flytte grepet han har på døra. Han gjør akkurat det samme som det vi mennesker ville gjort for å åpne en dør. Så spaserer de inn og gjør jobben din er sett til.
 • Roboter som kokker: Krokan visste oss en video der vi ser en robot som lager og serverer mat, og deretter vasker opp og rydder etter seg. Han sa at denne teknologien allerede er tilgjengelig, men koster like mye som å kjøpe seg et nytt hus. Men i fremtiden kan denne type teknologi bli billigere sa han videre.

Etter hvert valgte Krokan å gå videre til temaet kunstig intelligens.

Kunstig intelligens

Det motsatte av kunstig intelligens er naturlig dumhet, og dette forklarte Krokan under forelesningen. Men hvor kommer dette fra, Krokan visste oss et bilde Alan Turing som er aller mest kjent fra «The Imitation Game». Alan Turing blir omtalt som den aller første som beskrev ideen om kunstig intelligens. I tillegg er han også godt kjent for det som blir kalt «Touring Test». Krokan forklarer dette med at denne testen går ut på at person C skal kommunisere med person A og B. Det er en datamaskin og et menneske, men person C vet ikke hvem som er hvem. Hvis ikke person C klarer å finne ut av hvem av dem som er datamaskinen så er testen bestått. Bildet av «Touring Test» er visst under:

Bilde: Tatt fra Arne Krokan sin forelesning

Så gikk Krokan videre i forelesningen og visste oss noen eksempler på kunstig intelligens. Han ba oss kommunisere med en Chatbot ved navn «Lucy» på en nettside. Etter det visste han oss enda flere eksempler innen kunstig intelligens og her kommer noen av eksemplene han forklarte oss.

 • Bildegjenkjenning: Lett for menneske, men vanskelig for datamaskin å kjenne igjen hvis noe har lik form og farge. Krokan visste med eksempler der denne teknologien ikke klarte å se forskjell på en hund, sel, muffins og en bagel.
 • Kunstig intelligens ved sjekk av føflekkreft: Krokan forteller at algoritmen kan ta feil i situasjoner der svaret er helt opplagt hos mennesker. Men mennesker kan også ta feil så hvis vi i fremtiden kan kombinere kunstig intelligens med menneskelig intelligens så blir det gjort færre feil av mennesker.
 • Roboten ved navn Pepper: Roboten Pepper er en barnevakt som bruker emosjonell teknologi. Så den kan lese en historie for et barn og kartlegge nøyaktig hvordan barnet reagerer på historien. Den kan også tilpasse hvis barnet blir redd eller engstelig så kan roboten endre historie. Noe som var litt skummelt angående dette var at roboten får en komplett kartlegging om barnets humør gjennom dagen, og det forklarte Krokan med å si at kunstig intelligens tar over litt for mye av hverdagen vår.

Artikkel

Tore Tennøe fra teknologiradet.no skrev denne artikkelen 26.januar 2017 «Er kunstig intelligens smart eller skremmende?». Denne artikkelen handler om at kunstig intelligens (KI) går ut på å utvikle datasystemer som kan lære av egne erfaringer og løse komplekse problemer i ulike situasjoner og miljøer. Slik sett vil maskiner ligne mer og mer på oss mennesker. Datamaskiner kan bli for smarte for vårt eget beste, men de kan også gjøre livet til hver enkelt bedre. Det finnes to ulike typer kunstig intelligens, generell KI og spesialisert KI. Forskjellen mellom disse er at generell KI bruker systemer som utviser samme fleksibilitet i læring og, problemløsning som mennesker i ulike og vidt forskjellige oppgaver mens spesialisert KI løser mer spesifikke oppgaver som for eksempel ved å gjenkjenne ansikter i bilder. Generell KI ligger flere tiår frem i tid, men det er utviklingen innen spesialisert KI basert på maskinlæring som har skutt fart de siste årene.

Artikkelen tar for seg muligheter og utfordringer med kunstig intelligens. Blant mulighetene er det smart forvaltning, beslutningsstøtte for leger og pasienter, en lærer for hver elev og trafikkflyt som er overskriftene. Rundt utfordringene er det overskriftene skjeve data, forklaringsproblem, hvem er ansvarlig, vinneren tar det meste og superintelligens som er uthevet.

Fysikeren Steven Hawking, entreprenøren Elon Musk og forskningsdirektøren i Google Peter Norvig uttrykte dyp bekymring rundt kunstig intelligens i et åpent brev i 2015. Alle tre etterlyste mer forskning om konsekvensene for samfunnet og bekymringen handlet mer om teknologien med verdier og mål som avviker fra mennesker enn KI med egen vilje og bevissthet som blir ond.

Grunnen til at jeg valgte akkurat denne artikkelen …

Da jeg søkte opp artikler angående kunstig intelligens dukket denne opp som nummer en. Da jeg trykket meg inn på lenken for å lese var jeg allerede solgt. Jeg merket meg ordene smart og skremmende og da ville jeg bare dykke enda mer inn i teksten. For hva var det med denne artikkelen som var både smart og skremmende, jo kunstig intelligens. Det var en veldig god og spennende artikkel og lese.

-Ruben

Kilder:

https://teknologiradet.no/kunstig-intelligens-smart-eller-skremmende/

Forelesning 8.januar av Arne Krokan

https://www.google.com/search?q=kunstig+intelligens+smart+eller+skremmende&sxsrf=ALeKk03s4Q4AdAcPwUHxrfsWnQKkPW6svg:1610377982290&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjYjNq8lZTuAhVq-SoKHcgfBWoQ_AUoAXoECAYQAw&biw=1440&bih=788#imgrc=akz5QiV95odR9M

Én kommentar

 • Fredrikke Linnea Eriksson

  Hei Ruben, det er et veldig bra innlegg, men husk at det er lov å bli inspirert, så lenge det ikke blir for likt. Poenget med bloggen er at dere selv skal lære, ved å skrive om den kunnskapen og informasjonen dere sitter igjen med etter forelesning, derfor er det veldig fint at du tar utgangspunkt i egen tanker og refleksjoner også inspireres til flere tanker og refleksoner på andre bloggen, men i hovedsak forholder deg til dine egene 🙂
  Det sagt er det også viktig at du kildehenviser riktig i forhold til det du bruker i en eksamensoppgave, slik at det blant annet ikke skal ligge URL linker i løpende tekst, og at man ikke skal referere til økter, men finne kilden til det som ble sagt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *